Superbooth '17 Highlights

Superbooth was busy, as always. Here are some subjective impressions. Disclaimer: This is a list based on our personal opinion. As always, no one has the ultimate knowledge when it comes to art, it only matters to us what made us really happy: each to their own.

Doepfer is carrying on what they had always been good at – it might be a bit slower, though they are pushing out interfaces and modules which offer almost the same functionality for an affordable price. Let it be a keyboard or quad VCO, they are and will be here to stay.

Soundwise though, two highlights can be mentioned – one would be the new/old Nanozwerg Pro from MFB reborn in eurorack format for a ridiculously good price. Another one is the Fold Processor from Tiptop. We could speculate that after Random Source stole the show with their Serge reincarnations, Tiptop decided to put their Serge module concepts aside and develop their own, with the best controls with intuitive feel featuring the sound that are completely taking a modulation concept to the next level. We have no complaints about the Digitakt from Elektron either. Check
out this audio demo
to see if you agree with us.


Interface-wise, let’s begin with the Soundmachines – Arches – one of our customers told us a few years ago that how mad it would be to have a full keyboard full of LS-1 Lightstrips… fast forward to 2017 and he is not alone with his idea any more. The Arches is to be out in September.

Erica Synths also showed us how anti-futurism can be beaten by retro-futurism. A versatile drum sequencer with computer keyboards – its price is yet to be confirmed.

Other fun ideas worth mentioning – click on the links for the videos:

 • High-end audio solutions are not hard to find in eurorack any more – ARREL Audio modules speak for themselves.
 • Expert Sleepers shared some details with us about the Disting MK4 firmware plus introduced us a new module.
 • Eloquencer – a really thought-out sequencer in the pathway of the Malekko Varigate…
 • XOR Electronics is teasing us with a tracker-based sequencer
 • XAOC Devices upgraded some of their modules and their Praga stereo mixer module is soon out for real!
 • 4ms is expanding their line of digital multitimbral modules. The story is unfolding.
See more at Analogue Zone’s Youtube & Instagram channels!

Analogue Zone @ Superbooth '17

A szintirajongók és hangmegszállottak számára minden év legalább kétszer új izgalmakat hoz: az egyik természetesen a NAMM show, de sosem szoktuk elfelejteni a Musikmesséből kinőtt berlini Superbooth-ot sem.  Mint minden évben, az Analogue Zone ismét útnak indult, hogy elhozza a legfrissebb híreket nekünk.

Néhány kiemelkedő és főleg moduláris szintetizátorra fókuszáló szubjektív lista következik, mely korántsem teljes. Tekintsük ezt  a posztot étvágygerjesztőnek, többért iratkozzatok fel az Analogue Zone’s Youtube csatornájára!

xaoc-superbooth-17Lengyel hőseink, a XAOC Devices régi/új modulokkal jelentkezik: a Tirana mikroszekvenszer plusz a Warna utility MKII-es változata, plusz a Sewastopol kétcsatornás verziója,  egy új bitmodifier és egy logikai-waveshaper-comparator-sample-and-hold modul is napvilágot lát. Sőt, reméljük a sztereó Praga mixerük is kapható lesz.

Mr. Rossum, az E-Mu zsenije talán most már be tudja fejezni az Assimil8or fázismodulációs samplerjét, ami az E-Mu stílusokat meghatározó samplerének sok újdonsággal gazdagított eurorack reinkarnációja lesz. Modulációs mestermunkájuk, a  Control Forge már kapható! 

Analogue Zone will be covering this year's Superbooth too!
Analogue Zone will be covering this year’s Superbooth too!

A NAMM-os quantizer hadsereg bemutatása után a WMD itt is jelentkezik  digitális szekvenszer-prototípusuk legújabb frissítéseivel. 

Végül, de nem utolsó sorban, a Doepfer is előállt néhány új koncepcióval, melyek között szerepel egy új gate modul, egy jelcsatlakoztató eszköz, egy microkeyboard és egy precíziós quad VCO (utóbbit már évek óta várják az A-100 felhasználók) 

…és ez még csak a bemelegítés volt. Iratkozzatok fel az Analogue Zone’s Youtube– and Instagram csatornáira az exkluzív riportokért és live streamekért! Velük nem maradtok le semmiről! 

Új MIDI-to-clock koncepció az Erica Synthstől

MIDI és analóg cuccok szinkronizálásával ki ne bajlódott volna már? Nyilván nekem is van egy ilyen történetem. Kezdetben vala a Doepfer Doepfer MSY2, amivel a QCD-met és az Electribe MIDI szekvenszeremet synceltem, ami a Vermona DRM1 dobszintit vezérli. Ezt most már akár oda-vissza és is megtehetném az Erica Synths új MIDI to Clock moduljával. Nagyon jó dolog a 2010-es években zenélni.
midiclk
Erica Synths – Midi to Clock V2

A MIDI órajel osztásait az MSY2 hasán található DIP switchekkel állítgattam, ami egy költséghatékony dolog volt, de ezeket a mini kapcsolókat nem napi használatra tervezték. A MIDI-to-clock azonban épp elegendő többszörözési és osztási kapcsolóval bír az előlapon, amit bármikor kényelmesen átállíthatunk. A különböző osztások és szorzások beállítása persze nem éppen nevezhető újdonságnak az olyan modulok korában, mint pl. a Mutable Yarns vagy az Endorhines Shuttle Control. Az új Erica modul a MIDI in és out módok miatt lesz igazán nyerő ebben az árkategóriában.

Mit jelent ez pontosan? MIDI eszközödet a moduláris rendszeredből érkező bármilyen órajellel (ezek lehetnek pl. LFO-k, clock modulok, lépcsőzetes random feszültség generátorok, stb.) könnyen vezérelheted: egy switch átállításával “MIdi Out” módra is kapcsolható a modul. Megfeledkezhetünk az “először összeállítom az eszközeimet, majd játszom” gyakorlatáról, és kezdhetünk hozzászokni a “bármikor átállíthatom miközben jásztom” mindennapjaihoz. Aszinkron vagy az analóg órajelek digitálisan alig utánozható imbolygását, osztást vagy szorzást akarsz Midi eszközödbe küldeni? Ez mostantól olcsó és problémamentes! Milyen élvezetes dolog is lehet furcsa MIDI clock műveleteket küldeni a korábban analóg viharokat egyáltalán nem kapó eszközeinkbe.

Érdemes megemlíteni, hogy a modul nagyon kis mélységű (bármilyen skiff házba beépíthetóő), és nagyon keveset fogyaszt (midössze 25mA-t  +12V-on).

A beépített Start/Stop funkció mindkét módban használható (régen nagyon zavaró volt, hogy egy külön eszközzel kellett megszakítani a tiktakkolást).
Semmi kétség afelől, hogy érdemes volt várni a V2-re! Igazi gamechanger eszközzel van dolgunk, legyen szó stúdió- vagy élőzenei környezetről.

Itt az új Shapeshifter firmware

Az Intellijel designs – Shapeshifter modulja új firmware-t kapott. Alább olvashatók a kiemelten hasznos hozzáadott értékek.
 • Intellijel designs - Cylonix Shapeshifter - a living legend among wavetable euroack oscillators
  Intellijel designs – Cylonix Shapeshifter – a living legend among wavetable euroack oscillators

  A CHORD módot mindenki imádta. De most már az akkordok típusa is feszültségvezérelhető lett.

 • Ahogy egyre több wavetable modulnál már alapvető funkció a CV jelekkel vezérelhető wavebank választás (vagy a “wavesurfing” funkció, ahogy azt az  Erica Synths – Black Wavetable VCO esetében hívják a gyártók), itt volt az ideje ennek a frissítésnek is.
 • A  Shapeshifter mindig is egy igen komplex hanggenerátor volt, és már a kezdetektől elengedhetetlennek tartották a gyártók, hogy menthetők legyenek az audio-műalkotásaid. Most már 100-ra bővült a preset-helyek száma!
A többi frissítésről itt olvashattok.

Rajzolóeszközök a moduláris szintetizátorodhoz

“Milyen modul kéne még ebbe a házba?” A választ már mindenki ismeri: “még több VCA”. Azért összegyűjtöttem pár nagyon jó kis eszközmodult, ami új evolúciós szintre emeli bármelyikünk moduláris rendszerét.
Erica Synths – Black Xfade

 

black-xfade
Erica Synths – Black Xfade

Alig van pár modul, amivel jó minőségű crossfadinget hozhatunk létre – persze nyilván két külön VCA között is összehozhatsz egy xfade-hatást, ha plusz egy modulációs forrás eredeti és invertált jelével együtt modulálood őket. De sokkal könnyebb, ha egy dedikált, erre kifejlesztett modullal teszed ugyanezt. Főleg, ha a gaint konstans szinten tartja. Az Erica Synths mindig jó volt ebben (pl. ott az emphasis de-emphasis áramkör a Black Quad VCA-n). A Black Xfade audio jele kiváló minőségű és “fura” audio(-tartományú) analóg jelekkel is használható: nem lesznek váratlan clipping vagy kattanó hanghatások.

 
Még több tipp (a gyártó visszajelzése alapján a modul mind tökéletesen tudja ezt):
 • waveshaperként is használható (eredeti és boosted jel között fadelhetünk)
 • két órajel (vagy modulációs jel) között is fadelhetünk
4ms Company – Shifting Inverting Signal Mingler (SISM)
 
4ms Company - SISM
4ms Company – SISM

Nehéz elkezdeni beszélni arról, hogy mire jó ez a modul, mivel legalább 4 dologra képes egyidejűleg. Bármilyen bemeneti jel kifordítható, erősíthető, (két) félbe vágható, keverhető és “tükrözhető”.

Emellett a hagyományos MIX kimenet mellett találunk egy MIX SWitch kimenetet. Itt egy olyan összegzett kimenet van, melyből a külön csatornák kimenetei kivonhatók, ha 1-1 kábelt csatlakoztatunk az out-jackekhez.

DIY felhasználók figyelem: egy PAD breakout headernek köszönhetően (melyből 2×4 db. található a PCB-n), egy külső DIY modulhoz csatlakoztatható, ami minden csatornát előzetes attenuációval küld a feldolgozó áramkörökbe. Bármilyen modulációs- vagy audio-jel tehát új területekre tévedhet ezzel a modullal.
 
Néhány további fantasztikus és kevéssé ismert eszköz…
 
Az egyszerű polarizálásról talán sokan úgy gondolkodnak, hogy ez valamifajta bővítménye a modulációs szekciónak, audio-kontextusban pedig alig beszélnek róla.
De ne feledjétek: polarizált audio jel + feedback = új filter görbék! 
Az alábbiak ismeretében ajánlanám a következő modulokat:
Mutable Instruments: Veils (egy quad VCA), Blinds (quad polarizer)  és persze a Kinks – a SISM-höz hasonló hullámformadaraboló!
Intellijel: Triatt (egy klasszikus eszköz – hívhatnánk a Doepfer A-138c Polarizing Mixer átgondoltabb reinkarnációjának)
 
ssf-gndSteady State Fate – GND Cntrl:
Sok felhasználó szeretne vizuális visszajelzést és precíz értékeket kapni. Magam ezt az órajelek modulációjával tapasztaltam meg, duplán kell attenuálnom az órajelet, hogy zeneileg értelmezhető és nem totális glitch tartományokba jussak. Én úgy vagyok ezzel, hogy sokkal jobban szeretek számokat viszontlátni egy ilyen kis eurorack kijelzőn, mint bármilyen más hullámformát… Az SSF Gnd Cntrl mpárosít / csillapít / oszt – mindezt audio- és CV jelekkel teszi, tizedesértékű hiperprecíz felbontásban.
 
 
 
AWM-3 – VC mixer and wavefolder

Végezetül nézzünk meg valami “újat”: amint látható, az eszközök egyre változatosabbak (mind méretben mind funkcióban) évről-évre.  A Vintage Synth Lab AWM-3  modulja egy teljesen analóg komplex wavefoldingra használható mixer modul, mely kompresszálásra, és többféle csatornakiosztású keverésre is használható.

 
 

NAMM 2017 series - Live Q&A with eurorack makers & Richard Devine

Az Analogue Zone csapata idén is kilátogatott a NAMM showra, sőt, egy live streammel lepnek meg minket, amibe mi is bekapcsolódhatunk. A beszélgetésben eurorack gyártók és a jó öreg Richard Devine is részt vesz.

Az Analogue Zone mindenkit szeretne bátorítani arra, hogy küldjenek nekik kérdéseket, amiket szerettek volna feltenni a beszélgetés résztvevőinek. Az eseményen Dan Green (4ms), Tony Rolando (Make Noise), William Matthewson (WMD) és Richard Devine válaszol majd!

 Update: Itt az archivált stream 2 részben:


NAMM 2017: Az eurorack szalagos visszhang

A dán T-Rex Effects bemutatta szalagos visszhang modulját. Az effekt gitárpedálként kezdte életét. Megbizonyosodhattunk arról, hogy mind a hang, mind pedig a CV bemenetek igazán kifinomultak lettek.
Azok, akik olyan szalagos visszhangra vártak évek óta, ami nem kerül egy vagyonba, de könnyen integrálható az eurorack moduláris rendszerükbe is, most fellélegezhetnek: a T-Rex Effects Replicator imádnivaló hanggal bír, nem csoda, hogy a pedált is már sokan dícsérték. A modern technikával vezérelt motoroknak köszönhetően a CV jelek integráltak, tehát semmilyen “harsány” vagy “furcsa” CV jel nem fog kellemetlen meglepetéseket okozni sem a motornak, sem pedig a szalagoknak.
Hangzását tekintve a 8dB boostnak köszönhetően waveshaping vakációra küldheted az amúgy is kellemes vastagságú eurorack hullámformáinkat. A kórus és a szűrő kiváló finomságú plusz effekteket komponál, kizárólag az echo-effekt mechanikus és elektronikai komponenseit használva. Azonban érdemes leattenuálni a bemeneti jelet a finomabb hanghatásokért, hiszen ~8,7Vpp bemeneti szintig tolerál: egy tipikus oszcillátorral vagy digitális audio jellel tehát nem lesz gond, de a nyersen bekötött dinamikusabb dob modulok, vagy elektroncsöves kimenetek  jelei már hamar eltorzzulhatnak.
Ne feledjük azt sem, hogy a modul mérete és fogyasztása sem elhanyagolható: kicsit szélesebb, mint egy átlagos eurorack sor fele (pontosan 44 HP), de a nagy házak és rendszerek korában már szinte alapvető, hogy moduljaink számára elegendő áramot biztosítunk. (egy  4ms ROW POWER 40 vagy ROW POWER 30 megbirkózik vele).

NAMM2017: Buchla Music Easel Aux Expander

Kellemes meglepetés! A Buchla Electronic Music Instruments kijátszotta az Easel Aux Expander kártyát – ugyanolyan Cartridge formájában lesz kapható, mint az iProgram Card.

Buchla - Music Easel Aux Expander
Buchla – Music Easel Aux Expander

A kártya egy harmadik(!) oszcillátort ad a már eleve komplex típusú (vivő és modulációs oszcillátor alapú) Easel generátorhoz. Emellett feszültségvezérelhetővé teszi a waveshape paramétert, ami az eredeti felállásban csak manuálisan volt vezérelhető. Az (alacsony frekvenciájú) zajgenerátor szintén tovább bővíti a modulációs palettát, sőt a kapcsolók állása is feszültségvezérelhető. Egy lenyűgöző és nagyon jól integrált kiegészítés, minden felhasználó imádni fogja!

NAMM 2017 - Day 0

Analogue Zone is live and direct at NAMM, bringing us the latest and greatest at breakneck speed! Here is Day 0 with lots of eurorack news  – yes, literally during the show was still being built.
4ms Company came up with the latest and we guess the almost final version of a sampler with enough ease of use, memory and depth – a great and easy to use sampler that is in harmony with their earlier dual modules that you can get crazy with using their ground-breaking clock modules that made them famous… The new Tapographic Delay could be called a good contestant of the Rainmaker with less width. the price will be in the range of the SMR.
 

 
 Qu-Bit Electronix gives us the the Tone – a quad voltage control 24dB lowpass-bandpass filter – probably designed for the fantastically sounding Chord, and the Chance module, a Swiss Army knife of random signals including random rhythmic patterns. The Contour – a more modern take on the quad ADSR concept (coined in first by Doepfer) – shipping next week! Their Mixology has been updated with send-return, size-increase(!) thank god!) plenty of gain, and so on…
 

Pittsburgh Modular has updated their Lifeforms series with filters (a vactrolesque filter with unstable mode), adsr, mixers with new routings, oscillators …and and yes.. an in-rack mixer 🙂 Also, they have a new line of cases – with enough power till the next century.

 

WMD came up with a prototype trigger sequencer (an A-157 on steroids in short) Arpitecht, a beautiful quantizer concept.  Also (dj and live) performance oriented tools are a compressor, a filter with stereo width effect have been seen in their rack this year!

Steven Hansleigh from 2hp introduced yet again(!) a few new 2HP modules, including known concepts such as the tiniest Turing Machine, a multiple Clock source module or sample-and-holds which are new in this size. Each user will find at least one cool module to fill up the remaining 2HP space of their racks.
 
 
Endorphines were busy with updating their Shuttle Control, and their Grand Terminal is also ready for shipping. The Cockpit which we have seen last year is also an amazing routing and compression mixer tool!

Subscribe to Analogue Zone’s Youtube and Instagram channels for more daily updates!

 

Analogue Zone@NAMM '17

Ahogy minden évben, az Analogue Zone csapata idén is összepakolt, és elindult Kaliforniába, hogy elhozza a legjobb és legújabb hangszerújdonságok hírét a NAMM show-ról. Amint az tavaly a Make Noise – 0-Coast-jával is sikerült, lehet, hogy ismét lesz olyan elektronikus hangszer, amit a világon először nekik sikerül majd bemutatniuk Youtube-csatonájukon.

A Make Noise-ról úgy hírlik, hogy ismét előállnak egy új eurorack modullal (ami lehet, hogy egy újabb Soundhack-kollaboráció lesz.). Az Intellijel 5 új modult ígért, mind az 1U és a 3U magasságú kategóriákból, és a  Noise Engineering szintén új modullal készül. Eddig a rejtélyek, itt még óvatosan megjósolnám, hogy nem lepődnék meg, ha több gyártó is követné a 0-Coast által nyitott desktop eszközök útját.

2016 nagyon szép melódiákat generáló modulokkal ért véget (Tiptop Audio – QuantiZer & 2HP – Tune) – a WMD pedig nemsokára beszáll ebbe a játékba új Arpitecht moduljukkal!

A1508_HRAz eurorack ősapja,  Doepfer kiválóan érzi magát, új thru-zero VCO szörnyeteggel (szerény, de méltóságteljes alternatívaként áll elő az Intellijel Rubicon mellett). De itt a már végleges A-150-8-as új Octal Manual/Voltage Controlled Programmable Switches modul a már korábban is túlzás nélkül állítható, hogy az egyik legtöbbet eladott A-150-es kapcsoló termékcsalád kiváló bővítménye lesz.

És ez még csak pár morzsa a NAMM szokásos év eleji berobbanása előtt… 

Iratkozzatok fel az Analogue Zone Youtube-csatornájára és Instagramjára a legfrissebb hírekért!